Jego głównym celem jest wzmocnienie barier epizootycznych w chlewniach. Kategoryzacja ma objąć wszystkie gospodarstwa, niezależnie od liczby utrzymywanych świń i nałożyć na właścicieli obowiązek wprowadzenia minimalnych wymogów:
- posiadanie środków dezynfekcyjnych i wydzielonego miejsca do ich przechowywania;
- wydzielenie miejsca do składowania obornika;
- utrzymanie mat dezynfekcyjnych;
- zabezpieczenie budynków przed dostępem zwierząt innych niż świnie;
- utrzymywanie chlewni w czystości;
- oznaczenie obiektów tablicami „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”;
- utrzymanie świń w zamknięciu lub na wybiegu oddzielającym je od dzikiej zwierzyny;
- wprowadzanie do stad wyłącznie zwierząt oznaczonych;
- oddzielanie świń zdrowych od chorych;
- wykorzystanie sprzętu do obsługi zwierząt w jednym gospodarstwie;
- przestrzeganie zakazu karmienia świń zlewkami;
- żywienie trzody paszami zabezpieczonymi przed dostępem zwierząt wolno żyjących;
- przestrzeganie zasad dotyczących zagospodarowania padłych zwierząt oraz odpadów poubojowych w przypadku uboju w gospodarstwie.
Gospodarstwa będą podzielone na cztery kategorie.
Kategoria I to gospodarstwa przyzagrodowe, tzw. niekomercyjne, utrzymujące świnie na własny użytek, których liczba nie przekracza 10 szt. Żywiec z takich chlewni będzie można przemieszczać wyłącznie do rzeźni, również przez punkty skupu. Właścicieli będą obowiązywać wymogi minimalne.
Kategoria II to wszystkie typy gospodarstw poza przyzagrodowymi. Mogą do nich wjechać świnie z chlewni kategorii II, III i IV. Z gospodarstwa trzoda może być przemieszczana do rzeźni punktów skupu (gdy nie ma w nich świń z kat. I), miejsc gromadzenia zwierząt oraz gospodarstw z kat. I i II. Wymagania przewidują:
- zabezpieczenie słomy na ściółkę przed dostępem dzikich zwierząt;
- zakaz obsługi świń przez osoby uczestniczące w polowaniach, chyba że od zakończenia polowania minęły 72 godziny;
- zabezpieczenie budynku przed zwierzętami towarzyszącymi oraz gryzoniami;
- zakaz przemieszczania przez 7 dni świń ze stada do którego wprowadzono nowe zwierzęta, chyba że są to świnie kierowane do ubojni;
- zabezpieczenie gospodarstwa matami dezynfekcyjnymi (wjazd i wyjazd);
- zabezpieczenie siedziby stada przed dzikami – ogrodzenie (min. 1,5 m na podmurówce lub z krawężnikiem) lub ściana budynku bez otworów, lub wybetonowane/lite podłoże między siatką a budynkiem;
- ograniczenie wjazdów na teren gospodarstwa, prowadzenie dokumentacji z nimi związanych, dopuszczanie wjazdu środków transportu tylko z udokumentowaną dezynfekcją.
Kategoria III to wszystkie typy gospodarstw poza przyzagrodowymi. Mogą do nich wjechać świnie z chlewni kategorii III i IV. Z gospodarstwa trzoda może być przemieszczana do rzeźni punktów skupu (gdy nie ma w nich świń z kat. I i II), miejsc gromadzenia zwierząt oraz gospodarstw z kat. I i II lub III, a także na wystawy i pokazy. Gospodarstwa w tej kategorii obejmują wymagania minimalne, wymagania dla gospodarstw z kat. II oraz:
- zachowanie minimalnej odległości od gospodarstw kat. I i II (odległość w konsultacjach);
- zastosowanie śluz dezynfekcyjnych dla pracowników i lekarzy weterynarii z możliwością pełnego umycia się;
- zakaz kontaktu personelu z trzodą pochodzącą z gospodarstw kat. I i II;
- zakup materiału biologicznego wyłącznie z zatwierdzonych podmiotów pozostających pod nadzorem IW;
- udokumentowanie pochodzenia pasz i zakupionych zwierząt;
- uniemożliwienie dostępu ptakom do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.
Kategoria IV – gospodarstwa o najwyższym standardzie bioasekuracji (chlewnie zarodowe, z lochami). Mogą przyjąć trzodę tylko z chlewni o tej samej kategorii. Z gospodarstwa świnie mogą być przemieszczane do rzeźni punktów skupu, miejsc gromadzenia zwierząt, na wystawy i konkursy, gdzie nie będzie zwierząt z chlewni o niższych kategoriach. Chlewnie te obejmują takie same wymagania, jak gospodarstwa z kat. III, a dodatkowo:
- obsługa nie może mieć kontaktu ze świniami z gospodarstw o niższych kategoriach;
- pasza z zakupu jest pozyskiwania bezpośrednio z zakładu paszowego, dostarczana do tego gospodarstwa środkiem transportu bezpośrednio z tego zakładu lub zatwierdzonego pośrednika;
- jest wydzielona 21-dniowa kwarantanna dla każdej dostawy świń z osobną obsługą, sprzętem i przechowywaniem paszy;
- są utworzone śluzy dla pojazdów z paszą i zwierzętami, tak by pojazdy nie wjeżdżały na teren siedziby stada;
- obowiązuje stały nadzór weterynaryjny wraz z wdrożonymi planami profilaktycznymi przeciwko chorobom zakaźnym i zaraźliwym.
pj