
Instytut zajmuje się badaniami historycznymi, rozpoznawaniem, ewidencjonowaniem, digitalizacją oraz upowszechnianiem współczesnego dorobku kultury mieszkańców obszarów wiejskich.
Podczas spotkania premier Beata Szydło stwierdziła, że „ideą Instytutu jest jednocześnie ukazanie piękna polskiej kultury ludowej, jak i wspieranie działalności twórców z obszarów wiejskich”. Z kolei zdaniem ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego „w Instytucie będzie widać i słychać polską wieś. A to co jest jej bogactwem udostępnimy społeczeństwu. Rolą Instytutu jest też pokazywanie jak ogromny wkład w dziedzictwo narodowe, we wszystkie aspekty walki o wolność wniosła polska wieś”.
Na organizowanej po spotkaniu konferencji prasowej głos zabrał także
Dyrektor Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, Karol Krajewski i dodał że „wspólnie stworzymy nie tylko ośrodek aktywnych, codziennych, ludowych, folkowych spotkań, ale będziemy współpracować z oddziałami terenowymi zlokalizowanymi w różnych częściach Polski”.
Członkowie Rady podjęli również decyzje dotyczące:
• Powołania Centrum Dokumentacji i Historii Niezależnego Ruchu Chłopskiego, którego celem jest utrwalenie pamięci o udziale mieszkańców obszarów wiejskich w ruchach wolnościowych, m.in. podczas I wojny światowej, wojny polsko-bolszewickiej i II wojny światowej oraz tworzeniu ruchu solidarnościowego na wsi;
• Zawiązania współpracy ze Stowarzyszeniem Pamięci Jana Pocka, w wyniku którego powołano Centrum Literatury Ludowej w Puławach.
• Projektu „Kanon Kuchni Polskiej”. 2018 roku powstał pomysł stworzenia publikacji 100 potraw na 100-lecie odzyskania niepodległości. Opracowaniem części merytorycznej, historycznej oraz wyborem potraw zajęli się prof. Stanisław Berger i prof. Jarosław Dumanowski. Wybrano najlepsze produkty od polskich hodowców roślin i zwierząt, a najlepsi kucharze przyrządzili dania według tradycyjnych metod i receptur.



dkd na podst. NIKiDW