Korzenne ciasto z rabarbarem to pyszna i oryginalna wersja popularnego rabarbaru, na który własnie jest sezon.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka mleka o temp. pokojowej,
1 jajko,
1/5 szklanki oleju,
2 łyżki miodu,
2 łyżeczki sody,
1 łyżka kakao,
200 g rabarbaru umytego i pokrojonego na 2-cm kawałki
POSYPKA:
3 łyżki brązowego cukru,
1 czubata łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki imbir,
1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki ciasta zmiksować, przełożyć do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej tortownicy o wymiarze 21 cm.
Ułożyć rabarbar i posypać wymieszaną posypką. Piec ok. 50 min w 1800C.
Prezpis przygotowała Aleksandra Zawadka-Bródka