Prosty pomysł na chrupiącą przekąskę, która w dodatku jest zdrowa i wiemy, z czego została przygotowana. Propozycja Zuzanny Anteckiej, dietetyka, specjalisty ds. żywienia i eksperta kampanii „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.
PIECZONA CIECIERZYCA NA DWIE PORCJE
SKŁADNIKI:
1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej*),
1 łyżka oliwy z oliwek,
¼ łyżeczki soli morskiej,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
¼ łyżeczki kurkumy,
szczypta mielonego chili,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć. Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z przyprawami, solą i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie – będzie jeszcze bardziej chrupiąca, lecz gdy się śpieszysz możesz wyjąć ją od razu. Przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.
NASZA RADA:
Suchą ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc). Po tym czasie odcedzić ją na sicie i przelać zimną wodą. Ciecierzycę ponownie włożyć do garnka zalać zimną wodą
i gotować 50 – 60 minut pod przykryciem. Można dodać liść laurowy lub ząbek czosnku aby wzbogacić jej smak.
DODATKOWO:
1 szklanka soku jabłkowego