Konfitura wieloowocowa
SKŁADNIKI:
1 kg kwaśnych jabłek,
1 kg śliwek,
1 kg twardych gruszek,
20 dag rodzynek,
20 dag łuskanych orzechów włoskich,
1,5 kg cukru,
pół laski wanilii, kilka goździków.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Śliwki przepołowić i wydrylować. Owoce włożyć do garnka, zasypać cukrem. Zostawić na kilka godzin.
Na małym ogniu owoce gotować przez godzinę, często mieszając. Dodać rodzynki, rozdrobnione orzechy, startą wanilię i goździki. Gotować aż masa się zeszkli. Gorącą przełożyć do słoików i ustawić je do góry dnem.
Przysmak z jabłek
SKŁADNIKI:
5 kg dojrzałych jabłek,
1,5 kg cukru,
20-40 dag wyłuskanych orzechów włoskich,
30 dag usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zagotować pół litra wody. Owoce pokroić, wraz ze skórą i gniazdami nasiennymi wrzucić do wody. Rozgotować na miazgę, następnie odcedzić.
Przecier wlać do płaskiego rondla i gotować na małym ogniu, stale mieszając. Gdy zmniejszy objętość o połowę, dodać cukier, orzechy, skórkę pomarańczową. Jeszcze zagotować. Gorący mus włożyć do słoików i ustawić je do góry dnem.
StoryEditor
Czas na konfitury
Jeśli Twoje jabłonie uginają się od owoców, nie pozwól im opaść - nadchodzi czas, kiedy możesz zrobić z nich pyszne konfitury.