Pani Jolanta Brandys wraz z mężem Tomaszem prowadzą 20-ha gospodarstwo, położone w miejscowości Mizerów, w pow. pszczyńskim. Uprawiają kukurydzę, ziemniaki odmiany Gala i Red Sonia (w sumie 2 ha), pszenicę, jęczmień ozimy, Mieszankę Gorzowską na kiszonkę oraz czosnek – polski Harnaś (1,5 ha). Resztę stanowią użytki zielone, przeznaczane pod wypas – rolnicy hodują bydło mięsne rasy blonde d‘aquitaine oraz mieszańce. Stado liczy ok. 60 szt., w tym 27 mamek z cielętami, jest także buhaj zwany przez gospodarzy Amigo.
Miejsce na ziemi
Pani Jolanta wychowała się na wsi i od zawsze wiedziała, że tu jest jej miejsce na ziemi. Od najmłodszych lat obserwowała, jak wygląda wyznaczana przez rytm pór roku praca na roli, życie blisko natury, obcowanie ze zwierzętami – gospodarstwo w Mizerowie należało bowiem do jej rodziców, a wcześniej do dziadków. Kiedy poznała Tomasza – zafascynowanego rolnictwem podobnie jak ona, oboje nie mieli wątpliwości, jaką obrać drogę – pobrali się i wspólnie snuli plany rozwoju rodzinnego biznesu.
Od 2014 r. zaczęli kompletować stado bydła, jako pierwsze kupili jałówki mięsno-mleczne, a równolegle,...