Do przygotowania kolorowego deseru z kaszy jaglanej potrzebne będą:
WARSTWA CZARNA:
1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
WYKONANIE:
Kaszę ugotować 15-20 min. w wodzie z dodatkiem mleka i cukru do niemal rozgotowania jej. Pod koniec gotowania dodać pokruszoną czekoladę. Jeśli w garnku nadal jest płyn to należy zostawić ja na 20 min. po zdjęciu z kuchenki, aż wszystko wchłonie. Następnie ostudzić i całość zmiksować mikserem.
WARSTWA BIAŁA:
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 tabliczki czekolady białej
puszka mleka kokosowego (400 ml)
1/2 szklanki wody
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka cukru
WYKONANIE:
Kaszę ugotować jak powyżej, ale ze składnikami i proporcjami jak w warstwie białej. Ostudzić, zmiksować, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Na dno pucharka lub foremki wylać warstwę czarna, na nią wartswę białą. Włożyc do lodówki. Podawać schłodzone polane syropem owocowym.
ec