StoryEditor

Deser z kaszy jaglanej

Dobroczynne właściwości kaszy jaglanej, która nie zawiera glutenu, nie powoduje alergii pokarmowej i świetnie smakuje na słodko to powody, dla których warto po nią sięgać. 
17.12.2014., 13:12h

Do przygotowania kolorowego deseru z kaszy jaglanej potrzebne będą:

WARSTWA CZARNA:
 1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru

WYKONANIE:
Kaszę ugotować 15-20 min. w wodzie z dodatkiem mleka i cukru do niemal rozgotowania jej. Pod koniec gotowania dodać pokruszoną czekoladę. Jeśli w garnku nadal jest płyn to należy zostawić ja na 20 min. po zdjęciu z kuchenki, aż wszystko wchłonie. Następnie ostudzić i całość zmiksować mikserem. 

WARSTWA BIAŁA:
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 tabliczki czekolady białej
puszka mleka kokosowego (400 ml)
1/2 szklanki wody
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka cukru

WYKONANIE:
Kaszę ugotować jak powyżej, ale ze składnikami i proporcjami jak w warstwie białej. Ostudzić, zmiksować, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. 

Na dno pucharka lub foremki wylać warstwę czarna, na nią wartswę białą. Włożyc do lodówki. Podawać schłodzone polane syropem owocowym. 
ec

 

 

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 15:15