Kasza nadaje się na obiad, kolację, przekąskę. Dlatego powinniśmy jadać ją, zwłaszcza teraz, kiedy możemy przygotować ją z warzywami i owocami.
Kasza jęczmienna wpływa m.in. na zwiększenie odporności, dzięki dużej ilości cynku i β-glukanów, które wraz z arabinoksylanami, również obecnymi w kaszy jęczmiennej, korzystnie działają
na metabolizm glukozy, zabezpieczając przed drastycznym wzrostem stężenia cukru we krwi.
– Nie wiecie jak zachęcić dzieci do jedzenia kaszy? Gotujcie z nimi, „kolorujcie” potrawy
i od najmłodszych lat umożliwiajcie pociechom próbowanie wszystkiego, co przygotujecie. Na początek zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na pysznie różową zupę rzodkiewkową ozdobioną zielonym pesto z liści rzodkiewek z solidną porcją kaszy jęczmiennej. Takie połączenie przypadnie
do gustu zarówno najmłodszym, jak i tym trochę starszym – mówi Anna Kosterna-Kaczmarek, blog „Czosnek w pomidorach", ambasadorka kampanii „Lubię kaszę’.
Owsiana to drobna kasza, która stanowi źródło białka, a także błonnika pokarmowego. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E), a także cynk, miedź i selen. Z kolei pęczak (odmiana kaszy jęczmiennej) zawiera węglowodany złożone, które wolno, lecz systematycznie uwalniane są do krwioobiegu, zapewniając tym samym odpowiednią dawkę energii na cały dzień.
– Placuszki owsiane z wędzonym pstrągiem i gęstym jogurtem to idealny pomysł na drugie śniadanie dla naszych maluchów. Są one nie tylko idealnym źródłem energii, ale również dostarczą im niezbędnych kwasów tłuszczowych, jodu i selenu, które wspierają układ nerwowy wspomagając procesy myślowe – zachęca Anna Kowalczyk, blog „Nasza Kasza”, ambasadorka kampanii „Lubię kaszę”. – Moje kulinarne inspiracje to prawdziwe ukoronowanie sezonowości! Pęczak ze szparagami i botwinką jest doskonałym źródłem witamin, głównie z grupy B, a także żelaza, cynku i potasu. To danie obiadowe szczególnie polecam kobietom w ciąży, a także w okresie laktacji, gdyż jest łatwostrawne, pełnowartościowe i niesamowicie pyszne – przekonuje.
– Babeczki jaglane mojego autorstwa, w towarzystwie dojrzewających w słońcu polskich truskawek, posypane płatkami migdałowymi są łatwe do przygotowania, zdrowe, miękkie i wilgotne. Idealnie sprawdzą się jako deser, dodatek do popołudniowej herbaty albo w ramach drugiego śniadania – w pracy lub w szkole – mówi Justyna Ratajczak, blog „Tysia gotuje”, ambasadorka kampanii „Lubię kaszę”.