Przy okazji konkursu odbywają się także różnego rodzaju warsztaty, ale to także miejsce spotkań, w których lokalni wytwórcy czy producenci mogą pochwalić się swoimi produktami. Zaprezentować swoją ofertę, ale także my – odwiedzający możemy bliżej poznać lokalnych wytwórców, skosztować potraw czy zrobić ciekawe zakupy. Takich inicjatyw potrzebujemy!
Podczas ostatniego kiermaszu, który odbył się 1.09.2023 r. w przepięknie odrestaurowanym Dworze w Skrzynkach, na terenie okalającego go kompleksu parkowego, mieliśmy właśnie taką okazję.
Oczywiście, wszystkie te wydarzenia były także tłem dla dwóch konkursów: „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023” czy „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”. Ocenie poddanych zostało ok. 40 potraw w trzech kategoriach: owoce i warzywa, grzyby oraz zioła i inne. Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” w „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023” otrzymali:
- Koło Gospodyń Wiejskich „Babki, że Hej” z Wysogotowa (gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański) za Powidła z czereśni
- Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Sos do spaghetti
- Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie "Kobiety sukcesu"(gm. Dopiewo, powiat poznański) za Vege tatar oraz za Powidła cebulowe
- Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek (gm. Stęszew, powiat poznański) za Powidła ze śliwek, Grzyby w pomidorach z papryką, Syrop z mięty oraz Syrop malinowy
- Borówkowy Gaj Plantacja ekologiczna z Konarskich (gm. Kórnik, powiat poznański) za Ocet borówkowy oraz za Sok borówkowy
- Wanda Szafrańska Gospodarstwo Agroturystyczne Koziraj z Promna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Grzybki w occie
- Miody Ibrona z Puszczykowa (powiat poznański) za Miód nektarowo-spadziowy leśny
W konkursie regionalnym „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023” przyznano następujące wyróżnienia i nagrody:
1. W kategorii owoce i warzywa:
- Grand Prix Koło Gospodyń Wiejskich „Babki, że Hej” z Wysogotowa za Powidła z czereśni
- I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Sos do spaghetti
- II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie "Kobiety sukcesu" za Vege tatar
- III miejsce: Borówkowy Gaj Plantacja Ekologiczna z Konarskich za Sok borówkowy
Wyróżnienia otrzymali:
- Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek za Powidła ze śliwek
- Magdalena Grześkowiak Koło Gospodyń Wiejskich „Babki, że Hej” z Wysogotowa za Powidła ze śliwki
- Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Konfiturę z jeżyn oraz za Dżem z dyni
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” KGW „Babki, że Hej” z Wysogotowa za Powidła z czereśni.
2. W kategorii grzyby:
- GRAND PRIX: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Grzyby w pomidorach z papryką
- 1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Grzyby w occie
- 2 miejsce: Wanda Szafrańska Gospodarstwo Agroturystyczne Koziraj z Promna za Grzybki w occie
- 3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Krem z nóżek
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Grzyby w occie
3. W kategorii zioła i inne
- GRAND PRIX: Grochówka Psarskie z Psarskich (gm. Śrem, powiat śremski) za Bigos
- 1 miejsce: Agnieszka Stroińska-Kowala Eko-Zakątek zdrowia z Chraplewa (gm. Kuślin, powiat nowotomyski) za Pasta z orzechów laskowych
- 2 miejsce: Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa za Miód nektarowo-spadziowy leśny
- 3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Syrop malinowy oraz Syrop z mięty
Wyróżnienie otrzymali:
- Borówkowy Gaj Plantacja Ekologiczna z Konarskich za Ocet borówkowy
- Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Krem z dyni
- Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa za Miód wielokwiatowy z rabarbarem
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Syrop malinowy oraz Syrop z mięty.
Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Fot. Walerowska, Instytut Skrzynki