Domowe lody to gwarancja najwyższej jakości i najlepszego smaku. Nie potrzebujemy też żadnej maszynki do ich wykonania, jedynie miskę, mikser i pudełko, w którym przechowamy je w zamrażarce.
Podstawowy przepis na lody czekoladowe jest bardzo prosty. Potrzebne będą:
- 750 ml śmietanki kremówki,
- 2 jajka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 100 g gorzkiej czekolady.
250 ml śmietanki podgrzać na wolnym ogniu z czekoladą, aż do rozpuszczenia czekolady. Uważać, by się nie zagotowało. Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka ubić z połową cukru i dodać do masy czekoladowej. Ubić resztę śmietanki. Ubić białka, a pod koniec ubijania dodać resztę cukru.
Wszystkie masy delikatnie ze sobą połączyć, by nie stracić ich puszystości. Przełożyć do naczynia, w którym będą przechowywane w zamrażarce. Dwa lub trzy razy wymieszać lody, co ok. godzinę, by zachowały kremową konsystencję.
Według przepisu można wykonać inne smaki lodów, zastępując owocami lub wanilią czekoladę.
ec