Konkurs na najlepsze dania z kaczek, kur i kogutków ras tradycyjnych będzie główną atrakcją odbywającego się po raz piąty w Nidzicy (woj. warmińsko-mazurskie) Regionalnego Festiwalu Potraw z Mięsa Drobiowego. W przygotowaniu potraw z drobiu udział wezmą zawodowcy oraz amatorzy. Zgromadzona publiczność będzie miała okazję do skosztowania specjałów konkursowych lokalnych restauracji oraz zakładów gastronomicznych, a także wybierze najlepszy, ich zdaniem, rosół drobiowy.
Konkursy, jakie oceniać będzie jury:
– „Na najlepszą potrawę z kaczki” - tutaj rywalizować między sobą będą restauracje, gospodarstwa agroturystyczne i inne punkty gastronomiczne z terenu województwa warmińsko-mazurskiego;
– „Na najlepszy rosół drobiowy” - rywalizacja dotyczyć będzie osób fizycznych z terenu województwa warmińsko-mazurskiego, a oceniać w tej kategorii będzie pibliczność. konkurs publiczności.
Nie zabraknie też kiermaszu rękodzieła, wyrobów artystycznych i lokalnych specjałów kulinarnych oraz zabaw i konkursów dla dzieci.
ec
Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego
Nidzica (woj. warmińsko-mazurskie)
12.07.2015