Ideą Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska jest promocja produkcji i sprzedaży lokalnej i regionalnej żywności. Obecnie zrzesza 116 członków (łącznie z nowymi podmiotami), wśród których są producenci żywności wysokiej jakości, przetwórcy, restauracje, gospody i gościńce.
Certyfikat członkowski oraz tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, którą można znaleźć przed wejściem do oznaczonych restauracji, gościńców, a także sklepów i zakładów przetwórczych czy gospodarstw agroturystycznych, wskazuje konsumentom i turystom miejsca, które oferują regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie wysokiej jakości lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury.
Co ważne, z naszego punktu widzenia, wśród wyróżnionych osób znaleźli się:
- Gospodarstwo Rolne Michał Imbiorowicz, Pasieka Dary Ula, Przybrodzin. Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski przyznaje się w kategorii rolnicy, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybackie na miód rzepakowy, miód akacjowy, miód wielokwiatowy, miód lipowy, miód faceliowy.
- Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA, Środa Wielkopolska, w kategorii Przetwórcy żywności certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski przyznaje się na masło wielkopolskie, śmietankę 30% tłuszczu kubek 200 ml, maślankę naturalną prosto z masielnicy butelka 750 ml.
A także restauracje i firmy z Wielkopolski:
- sklep internetowy „eGrabie.pl – Polskie plony pod Twój próg”, Rumin;
- Restauracja Catering Adamo - Adam Bilski, Mosina;
- Restauracja „Pod Niebieniem”, ul. Żydowska 1, Poznań
- Restauracja Glamour, ul. Rynkowa 92, 62-081 Przeźmierowo;
- Restauracja Bazar 1838 S.A., ul. Paderewskiego 8, 60-770 Poznań;
- Hotel HP Park, Restauracja Panorama, ul. Baraniaka 77, 61-131 Poznań;
- Restauracja TASTE_it, Hotel SPA_larnia, Czarneckiego 56, 62-040 Puszczykowo;
- „Smakosz” Bar Restauracyjny, Bogdanowo 25, 64-600 Oborniki.