W ciągu ostatnich lat nasze rodzime Jabłka Grójeckie zostały wyróżnione poprzez uzyskanie Chronionego Oznaczenia Geograficznego, co stawia je w czołówce europejskich produktów rolnych, na równi z francuskimi i włoskimi serami i winami.
Włoskie korzenie grójeckich sadów
Mało kto wie, że Jabłka Grójeckie mają polsko-włoski rodowód. Sady w rejonie Grójca założyła ponad 500 lat temu Królowa Bona.– Jesteśmy dumni z tak długiej i ciekawej historii i jednocześnie pewnie spoglądamy w przyszłość. Nasze sady należą do grupy najbardziej zaawansowanych technologicznie w całej Europie, co w połączeniu z unikalnymi warunkami klimatycznymi i glebowymi daje efekt w postaci najlepszych jabłek w Europie – mówi Magdalena Wrotek-Figarska Dyrektor Biura Stowarzyszenia Sady Grójeckie.– W tym roku postanowiliśmy podzielić się z Polakami owocami naszej pracy. Żadna opowieść, czy dane statystyczne nie zastąpią „żywego” przykładu.
– Regularne spożywanie jabłek, może zmniejszać ryzyko powstawania wielu groźnych chorób, między innymi: udaru mózgu, cukrzycy typu 2, demencji starczej oraz choroby Alzheimera, astmy oskrzelowej – przekonuje Prof. Dr. hab. Dariusz Włodarek – lekarz, dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Gryzienie i żucie jabłek stymuluje dziąsła i pobudza wydzielanie śliny, która działa przeciwbakteryjnie i przeciwpróchniczo. Jabłko możemy śmiało nazwać superowocem.
Zagrożenie dla uli i sadów
Obchody Światowego Dnia Jabłka nie mogłyby odbyć się bez podziękowania najmniejszym pracownikom sadów – pszczołom. To właśnie dzięki nim możemy jesienią cieszyć się smakiem polskich jabłek. Niestety pszczelarze i całe pszczele rodziny mają bardzo groźnego wroga, małego pajęczaka (Varroa Destructor), który może zniszczyć cały ul. Wyeliminowanie ich nie jest proste, ponieważ pasożyty te nie mają naturalnego wroga.– Chcemy razem z pszczelarzami świętować Światowy Dzień Jabłka – mówi Maciej Majewski Prezes Stowarzyszenia – dlatego postanowiliśmy przekazać współpracującym z nami pasiekom 200 zestawów specjalnych izolatorów, które zapobiegają rozmnażaniu się warrozy. Planujemy również wymienić się z pszczelarzami naszymi doświadczeniami, tak aby zacieśnić mocniej współpracę i razem działać na rzecz realizacji zasady zrównoważonego rozwoju.
Jemy zbyt mało jabłek
Światowy Dzień Jabłka to najlepszy moment, aby wspomnieć o diecie Polaków. Mimo tego, że jesteśmy światową jabłkową potęgą, a jabłka mają wiele walorów zdrowotnych, Polacy spożywają ich wciąż za mało. Badania przeprowadzone przez Kantar w ramach akcji „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” wskazują, że 40% konsumentów spożywa jabłko tylko raz w tygodniu lub w ogóle.Szkoda, bo jabłka to owoce o niskim indeksie glikemicznym, czyli nie wywołują znacznego skoku cukru we krwi. Są niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika w postaci pektyn rozpuszczalnego w wodzie. Pektyny nadają gęstości trawionemu pokarmowi, co sprawia, że owoc ten wywołuje przyjemne uczucie sytości. Nie ma potrzeby podjadania.
Źródło: Stowarzyszenie Sady Grójeckie
Foto: Unsplash