Czekoladowe ciasto z fasoli wcale nie jest trudne do zrobienia, a jednak zachwyca smakiem i otula słodkim zapachem cały dom. do przygotowania ciasta potrzebne będą :
1 puszka czerwonej fasoli (400 g),
3 jajka,
50 g mąki,
20 g kakao,
50 ml oleju,
50 g gorzkiej czekolady,
120 g cukru trzcinowego,
1 łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki kardamonu,
szczypta soli.
KREM:
250 g serka mascarpone,
100 g gorzkiej czekolady,
1 czubata łyżka kakao,
3 łyżki cukru pudru,
szczypta soli.
Z kolei przygotowanie zajmie nam nie więcej niż kilkanaście minut. Musimy najpierw odsączyć fasolę, porządnie opłukać i zmiksować na papkę. Czekoladę zetrzeć na tarce.
Następnie wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i dokładnie zmiksować. Przelać do tortownicy i piec ok. 40–45 min w 180°C.
Startą czekoladę i pozostałe składniki kremu wsypać do miski i wymieszać ze sobą. Wyłożyć na wierzch ciasta.
przepis przygotowała Aleksandra Zawadka-Bródka
oprac. ec