StoryEditor

Gęś z gruszkami

Tak jak obiecaliśmy w grudniowym numerze "top agrar Polska", zamieszczamy przepis na pyszną gęsinę, tym razem w towarzystwie gruszek. 
03.12.2015., 13:12h

Gęsina to nie tylko wykwintna potrawa na św. Marcina, ale też na niedzielny czy swiąteczny obiad. Świetnie sprawdza się z gruszkami czy z jabłkami. Dlatego dziś nieco słodszy niż zwykle przepis na gęsinę. 

Składniki:
tuszka gęsi,
10 gruszek,
200 ml białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, majeranek,
gałązka świeżego roamrynu,
2 łyżki cukru,
1 łyżka tłuszczu z gęsi.

Sposób przygotowania:
Tuszkę natrzeć przyprawami. Gruszki obrać, obsmażyć na patelni na tłuszczu z cukrem, aż się lekko skarmelizują. Następnie gęsinę i gruszki włożyć do brytwanny, zalać winem. Piec ok. 3 godziny w temp. 150*C. 

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 09:33