StoryEditor

Grillowana papryka

Sezon grillowy w pełni, więc dobrze znać przepisy na pyszne dania z grilla, które sprawdzą się też na obiad dla całej rodziny.
19.06.2015., 13:06h

Właśnie zakończyliśmy prace związane z lipcowym numerem "top agrar Polska". A w nim, na kulinarnych stronach zamieściliśmy przepisy na dania, które można przygotować podczas wakacyjnego grillowania. Jednym z nich są faszerowane i grillowane papryki. Po więcej inspiracji odsyłamy do lipcowego numeru, który ukaże się już za kilka dni!

Papryka faszerowana

 SKŁADNIKI:
5 dużych papryk,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 łyżka masła,
4 łyżki kaszy kuskus,
2 pomidory,
1 mała cukinia,
1 mała papryczka chili,
25 dag sera feta,
10 g parmezanu,
kilka gałązek bazylii,
sos pomidorowy,
sól i pieprz,

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Odciąć górną część papryki (ok. 2 cm) i oczyścić środek. Cukinię, pomidory i papryczkę chili (bez pestek) pokroić w drobną kostkę.

Podsmażyć na maśle czosnek i cebulę, wlać 1 szkl. wrzącej wody z dodatkiem sosu pomidorowego oraz przypraw, wsypać kuskus i odstawić na 20 min pod przykryciem. Następnie dodać pozostałe warzywa,  pokrojony w drobną kostkę ser feta,  starty parmezan i posiekaną bazylię. Wszystko wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Papryki napełnić przygotowanym farszem i  przykryć górną odkrojoną częścią. Zawinąć każdą paprykę w osobną folię aluminiową. Smażyć na grillu ok 25- 30 minut.

oprac. ec na podstawie przepisu lh

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 15:21