Właśnie zakończyliśmy prace związane z lipcowym numerem "top agrar Polska". A w nim, na kulinarnych stronach zamieściliśmy przepisy na dania, które można przygotować podczas wakacyjnego grillowania. Jednym z nich są faszerowane i grillowane papryki. Po więcej inspiracji odsyłamy do lipcowego numeru, który ukaże się już za kilka dni!
Papryka faszerowana
SKŁADNIKI:
5 dużych papryk,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 łyżka masła,
4 łyżki kaszy kuskus,
2 pomidory,
1 mała cukinia,
1 mała papryczka chili,
25 dag sera feta,
10 g parmezanu,
kilka gałązek bazylii,
sos pomidorowy,
sól i pieprz,
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Odciąć górną część papryki (ok. 2 cm) i oczyścić środek. Cukinię, pomidory i papryczkę chili (bez pestek) pokroić w drobną kostkę.
Podsmażyć na maśle czosnek i cebulę, wlać 1 szkl. wrzącej wody z dodatkiem sosu pomidorowego oraz przypraw, wsypać kuskus i odstawić na 20 min pod przykryciem. Następnie dodać pozostałe warzywa, pokrojony w drobną kostkę ser feta, starty parmezan i posiekaną bazylię. Wszystko wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Papryki napełnić przygotowanym farszem i przykryć górną odkrojoną częścią. Zawinąć każdą paprykę w osobną folię aluminiową. Smażyć na grillu ok 25- 30 minut.
oprac. ec na podstawie przepisu lh