SKŁADNIKI NA GULASZ WOŁOWY
- 0,5 kg wołowiny,
- 0,5 kg kurek
- O,5 szkl. oleju,
- 2 łyżki masła,
- 1 duża cebula,
- 1 czosnek,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz, jałowiec, oregano,
- natka pietruszki,
- 3-4 łyżki brandy,
- 250 ml czerwonego wina,
- 1 mała dynia
- 80 ml śmietanki 30%,
- 500 ml bulionu wołowego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wołowinę pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju ok. 10 min. Na roztopionym maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojone kurki. Przyprawić jałowcem, oregano i liściem laurowym. Dodać mięso, wlać brandy, wino i gotować razem 1 minutę.
Wszystko doprawić solą i pieprzem, następnie zalać bulionem. Całość gotować ok. 2,5 godz. Kiedy mięso będzie miękkie dodać 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni.
Na koniec dodać śmietankę i posiekana natkę pietruszki.
ec