StoryEditor

Jajka w galarecie

Regularne jedzenie jajek dobrze wpływa na nasze zdrowie, ale dla urozmaicenia, dziś proponujemy jajka w galarecie - w sam raz na kolację czy wielkanocne śniadanie.
02.03.2016., 15:03h

Jajka w galarecie to pomysł na przekąskę, kolację albo na zbliżającą się Wielkanoc.

SKŁADNIKI:

  • 200 g szynki konserwowej,
  • 1 brokuł,
  • 3 szt. marchwi,
  • 12 jajeczek przepiórczych lub 6 jaj kurzych,
  • 200 g mrożonego zielonego groszku lub z puszki,
  • 2 torebki żelatyny z przyprawami (na 1 l płynu),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz cytrynowy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Brokuł podzielić na różyczki, obgotować około 4 minut w lekko osolonej wodzie. Osobno w osolonej wodzie ugotować marchew i groszek. Warzywa wystudzić i pokroić.

Przygotować 1 litr żelatyny z przyprawami wg przepisu na opakowaniu. Doprawić sokiem z cytryny  oraz pieprzem cytrynowym i ostudzić.

Foremkę lekko posmarować olejem. Kilka łyżek bulionu wlać na dno naczynia i wstawić do lodówki. Następnie ułożyć połówki jajek, połowę różyczek brokułu, polać bulionem i odstawić do lodówki.

Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć plasterki szynki zawinięte w ruloniki, posypać zielonym groszkiem,  polać ponownie żelatyną i odstawić do lodówki. Na koniec ułożyć marchewkę oraz pozostałe różyczki brokułu, zalać żelatyną i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Galaretę wyjąć na półmisek. Można podawać z sosem tatarskim.

przepis autorstwa lh, oprac ec, fot. ks

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. lipiec 2024 06:55