Jajka w galarecie to pomysł na przekąskę, kolację albo na zbliżającą się Wielkanoc.
SKŁADNIKI:
- 200 g szynki konserwowej,
- 1 brokuł,
- 3 szt. marchwi,
- 12 jajeczek przepiórczych lub 6 jaj kurzych,
- 200 g mrożonego zielonego groszku lub z puszki,
- 2 torebki żelatyny z przyprawami (na 1 l płynu),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pieprz cytrynowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Brokuł podzielić na różyczki, obgotować około 4 minut w lekko osolonej wodzie. Osobno w osolonej wodzie ugotować marchew i groszek. Warzywa wystudzić i pokroić.
Przygotować 1 litr żelatyny z przyprawami wg przepisu na opakowaniu. Doprawić sokiem z cytryny oraz pieprzem cytrynowym i ostudzić.
Foremkę lekko posmarować olejem. Kilka łyżek bulionu wlać na dno naczynia i wstawić do lodówki. Następnie ułożyć połówki jajek, połowę różyczek brokułu, polać bulionem i odstawić do lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć plasterki szynki zawinięte w ruloniki, posypać zielonym groszkiem, polać ponownie żelatyną i odstawić do lodówki. Na koniec ułożyć marchewkę oraz pozostałe różyczki brokułu, zalać żelatyną i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Galaretę wyjąć na półmisek. Można podawać z sosem tatarskim.
przepis autorstwa lh, oprac ec, fot. ks