StoryEditor

Jak zachować smak owoców w słoiku?

Nadszedł czas przygotowywania przetworów, a żeby zachować mnóstwo wartości owoców i warzyw, warto wiedzieć, jak robić to najlepiej.
07.07.2017., 12:07h
Przetwory, które przygotowujemy na zimę, podczas procesów termicznych tracą 40-60% swoich składników. Wyjątkiem są tu pomidory, u których wielogodzinne duszenie powoduje uwalnianie przeciwutleniacza likopenu.
Dodatkowe składniki jak sól, cukier czy ocet powodują, że niszczymy naturalny smak owoców. By konfitury były jak najzdrowsze powinniśmy:
  •  ograniczać ilość dodawanego cukru, który zmniejsza wchłanianie wit. z grupy B;
  • pasteryzować jak najkrócej – jeśli w przepisie jest podane 15-20 min. trzymajmy się dolnej granicy;
  • zaprawiać fioletowe owoce, jak śliwki, borówki, jagody i porzeczki, które owocują bardzo krótko, za to są bogactwem witamin z grupy A i B.
Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 09:53