SKLADNIKI NA CIASTO:
3 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
1/3 szklanki cukru,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
2 łyżki ciemnego kakao.
SKŁADNIKI NA KREM:
200 g masła,
1 puszka masy kajmakowej,
250 g bez.
SKŁADNIKI NA MASĘ:
400 ml kremówki 36%,
1 łyżka cukru wanilinowego,
2,5 łyżeczki żelatyny,
50 g gorzkiej czekolady.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier. Dalej ubijając dodawać żółtka. Na koniec wsypać mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika w temp. 170°na 20-25 minut.
Krem: Masło utrzeć. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy, delikatnie wymieszać.
Masa: Żelatynę rozpuścić w wodzie i pozostawić na kilka minut. Potem podgrzać, aby się rozpuściła. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym. Na koniec wlać letnią żelatynę i wymieszać.
Na schłodzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy, bitą śmietanę. Posypać startą gorzką czekoladą.