StoryEditor

Jaki smak ma Dolny Śląsk?

Turystyka na obszarach wiejskich to nie tylko agroturystyka, ale też kulinaria, które gościom zapadają w pamięć i sprawiają, że dany region staje się turystyczną perełką.
06.06.2016., 12:06h

Przed nami już XVI edycja wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną Dolnego Śląska.

– Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu – mówi Izabela Michniewicz z DODR we Wrocławiu.

W ramach konkursu Komisja Konkursowa oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody „Perła 2016”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food w Poznaniu. Lista laureatów w kategorii produktów i potraw zostanie umieszczona na stronach internetowych organizatorów regionalnej edycji Konkursu.

 

Regulamin konkursu oraz Karta zgłoszenia dostępna jest na stronie internetowej: www.dodr.pl oraz w Powiatowych Zespołach Doradców. Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa 30 czerwca 2016 r. O uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń.

ec

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 14:15