O tym, że ryby powinniśmy jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu, wiedzą już chyba wszyscy. Ryby dostarczają nam fosfor i potas. Dzięki temu nasze kości i zęby mogą być zdrowe, a ciśnienie krwi utrzymuje się na właściwym poziomie. Spośród wielu gatunków ryb słono- i słodkowodnych, wybierajmy te z dobrych źródeł i sprawdzonych sklepów rybnych.
Jesiotr a zdrowie
Znaną od wieków i cenioną już od dawien dawna rybą jest jesiotr. Dostarcza nam wit. A oraz łatwo przyswajalnych aminokwasów, zwłaszcza leucyny (przyspiesza przyrost masy mięśniowej) oraz lizyny (ułatwia wchłanianie wapnia). Dodatkowo, mięso jesiotra jest dość tłuste, a przez to obniża „zły” cholesterol, zapewnia tez prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a nawet poprawia nastrój.
Jesiotr na talerzu
Delikatne mięso jesiotra ma bardzo mało ości. Nadaje się do smażenia na maśle, grillowania, wędzenia czy gotowania. Książki kulinarne z początku XX wieku zachwalają rosół gotowany z głów jesiotra.