Kaczka po poznańsku była jednym z przepisów, jakie zrealizowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Gorzyc Małych podcza Święta Kaczki w Odolanowie (woj. wielkopolskie). Przepis nie jest trudny i może sprawdzi się na sobotni lub niedzielny obiad.
SKŁADNIKI:
2 kg kaczka,
1 i ½ szklanki kaszy perłowej,
mała porcja włoszczyzny (bez kapusty),
duży kapelusz suszonego borowika,
2 łyżki posiekanego koperku (może być mrożony),
pieprz, sól,
½ szklanki jasnego, pełnego piwa.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z dokładnie umytej kaczki odcinamy szyję i czubki skrzydeł, wkładamy do garnka, dodajemy włoszczyznę, kapelusz grzyba i sól, gotujemy esencjonalny wywar. Mięso obsuszamy, nacieramy solą wewnątrz i z zewnątrz, odstawiamy w chłodne miejsce.
Wypłukaną kaszę zalewamy gorącym wywarem (3 szklanki), stawiamy na niewielkim ogniu i często mieszając, gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Naczynie z kaszą szczelnie przykrywamy, owijamy w gazetę i kładziemy pod koc na 15 min, by kasza ,,doszła”. Miękką łączymy z drobno posiekanym grzybem, gdy trzeba, doprawiamy do smaku, dodajemy koperek, lekko przechadzamy, nadziewamy kaczkę i zaszywamy otwór. Na spód brytfanny wlewamy piwo, układamy kaczkę, wstawiamy do nagrzanego do temp. 180*C piekarnika, pieczemy, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Wyjmujemy, gdy pięknie się zarumieni i zmięknie. Podajemy z kluskami drożdżowymi na parze lub z kluskami z surowych ziemniaków i czerwoną kapustą.
oprac. ec