Dodatki do pieczonej kaczki mogą być przeróżne, tymczasem glazurowane cebulki smakują świetnie, a dodatek czerwonej kapusty sprawi, że smak będzie tak pełen, jak być powinien. To też przepis wykonany z okazji Święta kaczki, które odwiedziliśmy, a które odbywało się w Odolanowie (wielkopolska).
SKŁADNIKI:
2 całe kaczki,
10 małych cebulek masło do smażenia,
1 kieliszek Sherry,
2łyżki miodu,
1 szklanka czerwonego winna,
2/3 szklanki octu,
1 szklanka rosołu,
olej do smażenia,
5dkg masła do sosu,
sól, biały pieprz .
PRZYGOTOWANIE:
Pierś kaczki przepołowić, usunąć kostki, mięso umyć, osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem. Rozgrzać piekarnik.
Obrać cebulki. Rozgrzać masło na patelni, włożyć cebulki i zarumienić ze wszystkich stron. Dodać miód, Sherry, ocet winny i wino.
Na dużym ogniu odparować połowę płynów. Dodać rosół i jeszcze raz odparować. Rozgrzać olej na patelni, włożyć pierś z kaczki i smażyć po 4-5 minut z każdej strony.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika i piec około 4 minut. Przykryć i piec jeszcze około 5 minut. Do odparowanego gorącego sosu dodać grudki zimnego masła, mieszając ubijaczką do piany.
Sosu nie gotować. Pierś wyjąć i pokroić na plastry. Sok, który wypłynie dodać do sosu. Obok piersi ułożyć cebulki. Sos podać w sosjerce, a do kaczki podawać czerwoną gotowaną kapustę.