W styczniowym numerze "top agrar Polska" znajdziecie pomysły na przygotowanie wykwintnych mięsiw, w sam raz na karnawałowe stoły. Szczególnie polecamy roladę z mięsa mielonego z warzywnym nadzieniem.
SKŁADNIKI:
- 700 g mięsa mielonego z łopatki,
- 1 jajko,
- 1 namoczona w wodzie kajzerka,
- rozdrobniona cebulka,
- sól, pieprz do smaku,
- 2–3 strąki czerwonej papryki,
- 250 g żółtego sera,
Sposób przygotowania:
Wyrobić mięso z kajzerką, cebulką, jajkiem i przyprawami. Równomiernie rozłożyć na elastycznej stolnicy lub pergaminie. Na mięso poukładać pokrojoną w grube słupki paprykę. Przestrzenie wypełnić startym żółtym serem. Energicznym ruchem podnieść do góry stolnicę i mięso zwinąć jak roladę. Piec w temp. 2000C ok. godziny.
Zamiast nadzienia z papryki i żółtego sera można zastosować np. pieczarki z marchewką i żółtym serem lub suszone pomidory z serem feta.
Przepis nadesłała Lidia HJaremza.