StoryEditor

Karnawałowe mięsa

Po świątecznych pysznościach rybnych, przyszedł czas na smaczne i wykwintne mięsiwa.
04.01.2016., 09:01h

W styczniowym numerze "top agrar Polska" znajdziecie pomysły na przygotowanie wykwintnych mięsiw, w sam raz na karnawałowe stoły. Szczególnie polecamy roladę z mięsa mielonego z warzywnym nadzieniem.

SKŁADNIKI:

  • 700 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 jajko,
  • 1 namoczona w wodzie kajzerka,
  • rozdrobniona cebulka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2–3 strąki czerwonej papryki,
  • 250 g żółtego sera,

Sposób przygotowania:

Wyrobić mięso z kajzerką, cebulką, jajkiem i przyprawami. Równomiernie rozłożyć na elastycznej stolnicy lub pergaminie. Na mięso poukładać pokrojoną w grube słupki paprykę. Przestrzenie wypełnić startym żółtym serem. Energicznym ruchem podnieść do góry stolnicę i mięso zwinąć jak roladę. Piec w temp. 2000C ok. godziny.

Zamiast nadzienia z papryki i żółtego sera można zastosować np. pieczarki z marchewką i żółtym serem lub suszone pomidory z serem feta.

Przepis nadesłała Lidia HJaremza.

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. grudzień 2024 12:01