StoryEditor

Karnawałowe róże

Karnawał w pełni, a na stołach króluja ptysie, faworki i pączki. Także u nas znajdziecie pomysły na pyszne wypieki!
27.01.2016., 09:01h

W lutowym numerze "top agrar Polska", który niebawem do Panstwa trafi, zamieściliśmy kilka pomysłów na karnawałowe pyszności oraz ostatkowe wypieki. Przedstawimy jeden z nich - nie tylko pyszne, ale i pieknie wyglądające, karnawałowe róże:

SKŁADNIKI:
250 g mąki tortowej, 
4 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki spirytusu,
2 łyżki masła,
szczypta soli,
2 łyżki cukru pudru,
wiśnie kandyzowane lub marmolada do dekoracji,
olej do smażenia.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Ze wszystkich składników zagnieść zwarte i elastyczne ciasto. Następnie wybijać wałkiem, jak na tradycyjne faworki, by wtłoczyć jak najwięcej powietrza do ciasta. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.

 

Ciasto cienko rozwałkować, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Z ciasta wycinać foremkami krążki o średnicy: 3 cm, 5 cm i 7 cm. Każdy krążek naciąć nożem lub radełkiem w kilku miejscach, tworząc płatki róży. Składać po trzy krążki od największego do najmniejszego. Przycisnąć w środku palcem, aby się dokładnie zlepiły. Ciastka wkładać najmniejszym krążkiem do spodu do rozgrzanego w rondlu oleju. Smażyć na złoty kolor, a po chwili przewrócić je na drugą stronę. Usmażone róże układać na ręczniku papierowym. Gdy przestygną, udekorować je cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami.

oprac. ec na podst. przepisu L. Haremzy, fot. ks

Jeśli nie masz jeszcze Prenumeraty możesz zamówić ją TUTAJ. 

 

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:57