W lutowym numerze "top agrar Polska", który niebawem do Panstwa trafi, zamieściliśmy kilka pomysłów na karnawałowe pyszności oraz ostatkowe wypieki. Przedstawimy jeden z nich - nie tylko pyszne, ale i pieknie wyglądające, karnawałowe róże:
SKŁADNIKI:
250 g mąki tortowej,
4 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki spirytusu,
2 łyżki masła,
szczypta soli,
2 łyżki cukru pudru,
wiśnie kandyzowane lub marmolada do dekoracji,
olej do smażenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ze wszystkich składników zagnieść zwarte i elastyczne ciasto. Następnie wybijać wałkiem, jak na tradycyjne faworki, by wtłoczyć jak najwięcej powietrza do ciasta. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Ciasto cienko rozwałkować, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Z ciasta wycinać foremkami krążki o średnicy: 3 cm, 5 cm i 7 cm. Każdy krążek naciąć nożem lub radełkiem w kilku miejscach, tworząc płatki róży. Składać po trzy krążki od największego do najmniejszego. Przycisnąć w środku palcem, aby się dokładnie zlepiły. Ciastka wkładać najmniejszym krążkiem do spodu do rozgrzanego w rondlu oleju. Smażyć na złoty kolor, a po chwili przewrócić je na drugą stronę. Usmażone róże układać na ręczniku papierowym. Gdy przestygną, udekorować je cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami.
oprac. ec na podst. przepisu L. Haremzy, fot. ks
Jeśli nie masz jeszcze Prenumeraty możesz zamówić ją TUTAJ.