StoryEditor

Kasza – dla kobiet w ciąży

Kasza daje energię, chroni przed tyciem i jest bezpieczna dla kobiet w ciąży.
11.02.2018., 10:02h
Stereotypowe „jedzenie za dwoje” to niekoniecznie słuszna droga dla kobiety w stanie błogosławionym. Owszem, zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy, minerały i kalorie, ale nie dwukrotnie. Dlatego ważna jest odpowiednia dieta. Jej wartościowym uzupełnieniem będą różnego rodzaju kasze. Jaglana jest bogata w żelazo oraz witaminy z grupy B, gryczana zawiera magnez i cynk. Kasza chroni też przed nadmiernym tyciem, które może stanowić w ciąży zagrożenie dla matki i dziecka. Kasza sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni i nie podjadamy między posiłkami. Wysoki poziom błonnika reguluje pracę jelit, a złożone węglowodany stanowią stabilne źródło energii.

Agata Dobak
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 12:30