SKŁADNIKI NA KLUSKI
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 3,5-4 szklanki wody
- 200 g sera białego twarogu
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- szczypta cukru
Do dekoracji i dla smaku
- śmietana,
- mus rabarbarowy z wanilią (można zastąpić swoim ulubionym musem lub konfiturą),
- cukier trzcinowy,
- cynamon.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zagotować wodę. Kaszę opłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie wsypać ją do gotującej się wody. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
Przestudzoną kaszę zmiksować wraz z serem na w miarę gładką masę. Dodać oba gatunki mąk, szczyptę soli oraz cukru i szybko zagnieść ciasto. Masa nie powinna być zbyt rzadka, tak aby można ją było kształtować.
Na stolnicę podsypać mąkę jaglaną. Małą partię ciasta rozwałkować dłońmi na rulon i nożem odkrawać kawałki na kluski.
Zagotować wodę i lekko osolić. Kluski wkładać do wrzątku, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Zaczekać, aż woda ponownie się zagotuje i wyjąć kluski.
Kluski jaglane smakują wyśmienicie ze śmietaną, cukrem trzcinowym, cynamonem i ulubionym musem owocowym.
Na zdjęciu: kluski jaglane ze śmietaną i musem rabarbarowym z wanilią, posypane cukrem trzcinowym i cynamonem.
Przepis nadesłała: Elżbieta Domalewska
fot.: K. Sierszeńska