StoryEditor

Kluski jaglane

Kasza jaglana, oprócz podstawy wielu śniadań, to też możliwość na słodki obiad dla łasuchów.
12.07.2016., 16:07h

SKŁADNIKI NA KLUSKI

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 3,5-4 szklanki wody
  • 200 g sera białego twarogu
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru


Do dekoracji i dla smaku

  • śmietana,
  • mus rabarbarowy z wanilią (można zastąpić swoim ulubionym musem lub konfiturą),
  • cukier trzcinowy,
  • cynamon.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zagotować wodę. Kaszę opłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie wsypać ją do gotującej się wody. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

Przestudzoną kaszę zmiksować wraz z serem na w miarę gładką masę. Dodać oba gatunki mąk, szczyptę soli oraz cukru i szybko zagnieść ciasto. Masa nie powinna być zbyt rzadka, tak aby można ją było kształtować.

Na stolnicę podsypać mąkę jaglaną. Małą partię ciasta rozwałkować dłońmi na rulon i nożem odkrawać kawałki na kluski.

Zagotować wodę i lekko osolić. Kluski wkładać do wrzątku, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Zaczekać, aż woda ponownie się zagotuje i wyjąć kluski.

Kluski jaglane smakują wyśmienicie ze śmietaną, cukrem trzcinowym, cynamonem i ulubionym musem owocowym.

Na zdjęciu: kluski jaglane ze śmietaną i musem rabarbarowym z wanilią, posypane cukrem trzcinowym i cynamonem.

Przepis nadesłała: Elżbieta Domalewska
fot.: K. Sierszeńska

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. listopad 2024 09:15