StoryEditor

Kolorowe kalafiory

Próbowałaś już kolorowego kalafiora? Te pięknie wyglądające warzywa są obecne na polskim rynku już od kilku lat, wciąż jednak stanowią kulinarną ciekawostkę.
16.08.2018., 16:08h
Kolorowe kalafiory najlepiej podawać zblanszowane lub gotowane na parze – zachowują wtedy swój kolor. Można je też zapiec w cieście, zrobić z nich purée lub zupę. Różnicę w smaku wychwytują tylko kulinarni eksperci, uznając, że smak kolorowych kalafiorów jest bardziej intensywny od tradycyjnego, białego kalafiora. Bogactwo kolorowych warzyw tkwi w zawartych w nich naturalnych barwnikach: chlorofilu w zielonych kalafiorach, antocyjanach we fioletowych warzywach oraz karotenoidach w pomarańczowych. Mają one silne działanie przeciwutleniające i chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Kolorowy kalafior na bazarze kosztuje około 5 zł, a nasiono 20 gr/szt. ad, bp
Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 15:45