- gęsie pipki w sosie curry,
- gęś w majeranku, nadziewanej szarymi renetami oraz
- gęś w sosie winno-maślanym ze szpinakiem, szynką kujawską i boczniakami.
Gęsie wątróbki przyrządzi Magda Gessler. Dzieci w trakcie przedstawień teatralnych dowiedzą się, co to są palindromy, anagramy i homonimy oraz będą mogły skorzystać z zajęć warsztatowych i konkursów.
Kujawsko-pomorskie jest zagłębiem produkcji gęsiny na krajowy i europejski rynek. Nasi producenci dostarczają rocznie na stoły smakoszy 1,5 tysiąca ton tego wykwintnego mięsa. Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w naszym regionie to ponad 105 tysięcy sztuk, 80 proc. w rolnych gospodarstwach rodzinnych. To ponad 12 proc. produkcji krajowej.
– W ubiegłym roku odnotowaliśmy znaczny wzrost w tej dziedzinie produkcji mięsnej – o blisko 40 proc. rok do roku. Średnia cena gęsiny w skupie wynosi nieco ponad 7 złotych za kilogram – podała do wiadomości Beata Krzemińska, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu. ad, fot. gęsi przy tekście: czasnagesine.pl
Zobacz plakat festiwalu (pdf).