StoryEditor

Kurczak nadziewany ryżem

Wczoraj poleciliśmy Państwu indyka z miodem, dziś idąc tym drobiowym trendem, przedstawiamy sposób na przygotowanie aromatycznego, nadziewanego ryżem kurczaka. Gratka dla fanów drobiu.
06.04.2016., 13:04h
Kurczak nadziewany ryżem

Skladniki:

  • 1 kurczak,
  • 3 łyżki ryżu,
  • 1 cebula,
  • 10 dag pieczarek,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • 4 wątróbki drobiowe,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 kostka bulionowa,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.


Sposób przygotowania:
Kurczaka oprószyć solą i pieprzem, odłożyć do lodówki. Rozgrzać połowę masła, wsypać ryż i posiekaną cebulę, zeszklić. Wlać 1/3 szklanki wody, dodać kostkę bulionową, gotować ok. 15 min. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Wątróbki i boczek pociąć w kostkę. Na drugiej patelni rozgrzać resztę masła wrzucić boczek, pieczarki wątróbki, smażyć 5 min. Przestudzić, wymieszać z ryżem i jajkiem, doprawić solą i pieprzem.
Kurczaka napełnić farszem, zszyć. Ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym I skropić oliwą. Piec 60-90 min. w temp. 200°C od czasu do czasu polewając sosem.
Honorata Pasternak, Rąbczyn, woj. wielkopolskie

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 22:22