Kurczak nadziewany ryżem
Skladniki:
- 1 kurczak,
- 3 łyżki ryżu,
- 1 cebula,
- 10 dag pieczarek,
- 10 dag boczku wędzonego,
- 4 wątróbki drobiowe,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 1 kostka bulionowa,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Kurczaka oprószyć solą i pieprzem, odłożyć do lodówki. Rozgrzać połowę masła, wsypać ryż i posiekaną cebulę, zeszklić. Wlać 1/3 szklanki wody, dodać kostkę bulionową, gotować ok. 15 min. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Wątróbki i boczek pociąć w kostkę. Na drugiej patelni rozgrzać resztę masła wrzucić boczek, pieczarki wątróbki, smażyć 5 min. Przestudzić, wymieszać z ryżem i jajkiem, doprawić solą i pieprzem.
Kurczaka napełnić farszem, zszyć. Ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym I skropić oliwą. Piec 60-90 min. w temp. 200°C od czasu do czasu polewając sosem.
Honorata Pasternak, Rąbczyn, woj. wielkopolskie