StoryEditor

Lekka zapiekanka

Pomysł na lekki i zdrowy obiad zapewni zapiekanka ze szpinakiem i rybą oraz z dodatkiem puree ziemnaczanego
21.09.2015., 10:09h

SKŁADNIKI:
500 g ulubionej ryby,
sól, pieprz.

SKŁADNIKI NA PUREE:
1 kg mączystych ziemniaków,
100 ml mleka,
100 g sera cheddar.

SKŁADNIKI NA SZPINAK:
450 g mrożonego szpinaku,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz.

SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:
3 jajka,
70 g sera cheddar,
180 g kwaśnej śmietany 18%,
sól i pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Puree: Do ugotowanych ziemniaków dodać mleko, ser i rozgnieść na gładką masę.

Szpinak: Do rozgrzanych na patelni oleju i masła dodać szpinak i czosnek. Na wolnym ogniu czekać aż odparuje nadmiar wody.

Ryba: Pokroić rybę na mniejsze kawałki, każdy z nich opruszyć solą i pieprzem.

Zalewa: Do rozbitych jajek, dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo połowę szpinaku, rybę, zalać częścią zalewy, resztę szpinaku, puree i pozostałą część zalewy. Przykryć pokrywką. Piec 40 min w temp 200°C. Na ostatnie 10 min zdjąć pokrywkę dla zrumienienia wierzchu.

Autorka przepisu jest Aleksandra Zawadka-Bródka

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 18:53