SKŁADNIKI:
500 g ulubionej ryby,
sól, pieprz.
SKŁADNIKI NA PUREE:
1 kg mączystych ziemniaków,
100 ml mleka,
100 g sera cheddar.
SKŁADNIKI NA SZPINAK:
450 g mrożonego szpinaku,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz.
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:
3 jajka,
70 g sera cheddar,
180 g kwaśnej śmietany 18%,
sól i pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Puree: Do ugotowanych ziemniaków dodać mleko, ser i rozgnieść na gładką masę.
Szpinak: Do rozgrzanych na patelni oleju i masła dodać szpinak i czosnek. Na wolnym ogniu czekać aż odparuje nadmiar wody.
Ryba: Pokroić rybę na mniejsze kawałki, każdy z nich opruszyć solą i pieprzem.
Zalewa: Do rozbitych jajek, dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo połowę szpinaku, rybę, zalać częścią zalewy, resztę szpinaku, puree i pozostałą część zalewy. Przykryć pokrywką. Piec 40 min w temp 200°C. Na ostatnie 10 min zdjąć pokrywkę dla zrumienienia wierzchu.
Autorka przepisu jest Aleksandra Zawadka-Bródka