Słodko-kwaśny smak malin świetnie komponuje si ę z goryczką gorzkiej czekolady, dlatego czekoladowe babeczki z malinowym wypełnieniem to świetny sposób na czerwcowy deser.
Do przygotowania babeczek potrzebne będą:
500 g gorzkiej czekolady,
duża szczypta soli,
500 g serka mascarpone,
240 g konfitury malinowej,
12 sztuk papierowych papilotek,
świeże maliny do dekoracji.
Przygotowanie babeczek:
Czekoladę z solą rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka rozsmarować cienką warstwę gorącej czekolady na bokach i dnie papierowych papilotek, a następnie włożyć do zamrażarki na 5 minut. Czynność powtarzać do skończenia się czekolady. Na końcu włożyć je do lodówki.
Delikatnie zrywać papierowe papilotki. Do środka babeczki nałożyć krem z serka mascarpone połączonego z konfiturą malinową.
ec