StoryEditor

Marcepanowe kuleczki

Znany i lubiany marcepan to oprócz słodkości, też całkiem dobra przekąska ze względu na zawarte w migdałach tłuszcze.
16.03.2015., 12:03h

SKŁADNIKI:
250 g migdałów,
250 g cukru pudru,
30 ml likieru amaretto, brazowego rumu, ewentualnie koniaku,
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego,
kakao, cynamon, chilli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut. Następnie obrać, osuszyć i zmielić. Dodać cukier puder, alkohol, aromat migdałowy i ponownie zmielić na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać odrobinę alkoholu. 
Z masy uformować małe kuleczki. Obtaczać je w kako wymieszanym z cynamonem i chilli. Przechowywać w zamknietym p[ojemniku w lodówce.

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 16:15