Papryka marynowana w oleju, z której usuwamy wcześniej skórę, jest swietnym skłądnikiem dań. Wtedy nie będzie nam już przeszkadzała jej skóra
SKŁADNIKI
5 kg czerwonej papryki
¾ szkl. octu,
1 szkl. cukru,
1/4 szkl oleju,
3 plaskie łyżki soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z papryki wybrać środek. Ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec tak długo, aż skóra zacznie odchodzić. Wyjąć, przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Kiedy przestygnie obrać ze skórki.
Marynata: Ocet, cukier, olej i sól podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników. Kiedy przestygnie zalać paprykę i zostawić na 5-6 godzin. Następnie nałożyć paprykę wraz z marynatą do słoików. Pasteryzować 10 minut.
Więcej przepisów znajdziesz w sierpniowym numerze "top agrar Polska". Prenumeratę zamówisz TUTAJ.