"Mała masrania" jest kolejnym projektem zrealizowanym przez oddział Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Własnie po to, by szkolenia dotyczące przetwórstwa, sprzedaży, zakładania małych zakładów, a tym samym zwiększania potencjału gospodarstw, miały charakter praktyczny. Nie od dziś bowiem wiadomo, że mała ograniczona i lokalna sprzedaż czy sprzedaż bezpośrednia związane są z ogromnymi obostrzeniami, które nieraz przekraczają umiejętności i cierpliwość rolników.
Nikt nie mówił, że własna przetwórnia jest czymś prostym, ale jak przekonują specjaliści z CDR, trudności nie po to są, by się poddawać, ale by je pokonywać.
Podczas szkolenia dla rolników, zainteresowanych tematem przetwórstwa produktów we własnym gospodarstwie, wizyta w małek masarni, zap[oznanie się z wyposażeniem, a przede wszytskim ekonomia takiej działalności sa niezwykle ważne, by mierzyć siły na zamiary.
"Mała masarnia" w Radomiu, której powierzchnia ma 173 m2 o jednorazowej mocy produkcyjnej czterech półtusz. Na wyposażeniu masarni znajdują się:
- wieszak na półtusze i ćwierćtusze,
- stół rozbiorowy,
- stół roboczy,
- mieszalnik farszu,
- nadziewarka mechaniczna,
- nastrzykiwarka,
- kocioł parzelniczy,
- wózek do farszu,
- komora wędzalniczo-parzelnicza,
- wytwornica lodu,
- chłodnia surowców i wyrobów gotowych,
- umywalki technologiczne,
- regały magazynowe,
- panel czystości + sterylizator.
Dodatkowo do małej masarni została dobudowana tradycyjna wędzarnia.
ec