Maseczki do twarzy wykonane z dostępnych pod ręką składników, które zwykle znajdują się w domowej kuchni są świetną alternatywą dla gotowych kosmetyków. Nie od dzis przecież wiadomo, że to w naturze drzemie zdrowie dla naszego ciała.
Maseczka z natką pietruszki:
- wiejski twaróg rozetrzeć z posiekanymi listkami pietruszki do uzyskania kremowej masy. Nałożyć na twarz na pół godziny, spłukać letnią wodą, osuszyć twarz i nałożyć krem nawilżający.
Maseczka z pomidorów:
- sparzonego i obranego ze skórki pomidora rozgnieść, dodając łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę twarogu i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Masę nałożyć na skórę twarzy, szyi i dekoltu na 5 minut, po czym spłukać letnią wodą, twarz osuszyć i nałożyć krem nawilżający.
Maseczka z winogron:
- 2-3 drobne kiście winogron obrać ze skórki i pozbawic pestek. Owoce wymieszać z łyżką otrębów pszennych i dodać kilka kropel oliwy z oliwek. Maseczkę nałożyć na twarz na 15 minut. Po tym czasie spłukać letnią wodą, osuszyć twarz i posmarować kremem nawilżającym.