Masła smakowe możemy zrobić samemu. Zawsze bazą do ich przygotowania jest oczywiście dobre masło. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów właśnie na domowe smakowe masła:
– masło czosnkowe – do 150 g utartego masła dodać 4 ząbki czosnku, lekko posolić;
– masło pietruszkowe – pół kostki masła utrzeć z 1 łyżką zimnej wody, dodać zmiksowaną garść pietruszki z małą dymką, doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny;
– masło pikantne – pół kostki masła utrzeć, dodać po łyżeczce majeranku, koperku, bazylii i słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu czarnego lub cayenn, na koniec wymieszać z łyżką pikantnego startego lub pleśniowego sera;
– masło chrzanowe – do 150 g utartego masła dodać 2 łyżki stołowe chrzanu i łyżeczkę miodu, doprawić solą i pieprzem;
ec