Jak już pisaliśmy, CDR w Brwinowie z oddziałem w Radomiu było organizatorem szkolenia na temat sprzedaży bezpośredniej jako dywersyfikacji dochodów z gospodarstwa. Wczoraj zamieścilśmy relację z pierwszego dnia szkolenia, które miało charakter praktyczny, dziś relacja z kolejnego etapu, tym razem szkolenia praktycznego. Pod okiem specjalistów z CDR uczestnicy szkolenia zapoznali się ze specyfiką zakładów, jakie udało się w Radomiu uruchomić. Należą do nich "Mała mleczarnia", "Mała masarnia", "Mały młyn" oraz "Przetwórnia warzyw i owoców"
Przedstawiamy krótką relację z pierwszego z nich, czyli "Małej mleczarni". Uruchomiona została, by w naoczny sposób pokazywać uczestnikom szkoleń, jakie warunki należy spełnić, by samodzielnie we własnym gospodarstwie uruchomić taką mleczarnię.
Pani Barbara Sałata przedstawiła specyfikę zakładu. Koszt uruchomienia "Małej mleczarni" to 260 tys. zł. Przy czym, chcąc uruchomić małą serowarnię we własnym gospodarstwie, to juz kwota 50-60 tys. zł. Mając na wyposażeniu zbiornik 300 litrowy do wstepnej obróbki, mozna dziennie wykonywać 3 przeroby, co daje nam już 900 litrów przerobionego na ser mleka dziennie.
Warto dodać, iz w "Małej mleczarni" przy CDR o produkcji sera wykorzystuje się naturalną podpuszczkę w ilości 1:20000, ale można ją zastąpić podpuszczką roślinną lub syntetyczną.
Już jutro, relacja z warsztatów w kolejnym zakładzie, tym razem zobaczymy "Małą masarnię" przy CDR w Radomiu.
ec