
RHD z pomysłem!
Monika Przychodzka od 2017 r. prowadzi rolniczy handel detaliczny i nieustannie stara się rozwijać. Zaczynała produkcję serów od domowej kuchni.
- Potem, gdy postawiliśmy nową oborę, starszy obiekt przekształciłam na serowarnię i z pomocą unijnych funduszy wyposażyłam. Mam serowarski sprzęt, o jakim marzyłam. Zaczęłam więc działać na szerszą skalę. Większość moich serów to sery świeże, podpuszczkowe – mówi pani Monika. Cały czas podejmuję się jednak nowych wyzwań – po serach dojrzewających pojawiły się pytania o sery pleśniowe, a potem o sery z niebieską pleśnią. Sprzedaję sery w gospodarstwie, do restauracji, na lokalnych targowiskach i w miejscowych sklepikach. Wspieram tutejszych rzemieślników. Cały czas tworzę coś nowego i uczestniczę w kolejnych szkoleniach. Rozwijam się i ściśle współpracuję z mężem.
Zobacz także: Kiszone warzywa z Doliny Baryczy – jaki jest przepis na biznes z duszą?
Monika Przychodzka jest także niezwykle energetyczką integratorką na wsi! Skrzyknęła i namówiła na współpracę w grupie kilku rolników.
Jak rozwinąć produkcję mleka – i nie tylko- i rozwijać się na wsi? Jaki jest sposób na sukces Moniki Przychodzkiej? Czy warto współpracować i pracować w grupie?
Przeczytacie o tym w najnowszym wydaniu top agrar Polska 3/2025 w naszej rubryce „Z pasją na wsi”, którą prowadzi znana i lubiana dziennikarka – Maria Sikorska. Przeczytajcie i koniecznie obejrzyjcie film, w którym niezwykła serowarka – Monika Przychodzka opowiada o swoim przepisie na sukces na wsi!
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 3/2025
czytaj więcej