
Składniki na 4 osoby:
- 250 ml śmietany kremówki,
- 250 ml mleka 3,2%,
- skórka otarta z cytryny,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 80 g cukru,
- 3 łyżki maku,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka miodu,
- cynamon.
Sposób wykonania
Sos:W misce mieszamy jogurt naturalny, łyżkę miodu i cynamon według uznania.
Panna cotta:
Do garnka wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy cukier, mak i skórkę z cytryny do smaku. Stawiamy na palniku i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Po zagotowaniu ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Przelewamy w małe pojemniki i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby deser się ściągnął. Przed podaniem polewamy sosem. Można użyć mrożone owoce i liście świeżej mięty do przystrojenia.
Opr. Agata Dobak
Dania przyrządzono w Restauracji Hotelu Maraton w Szamotułach