StoryEditor

Orzeźwiający cydr

Produkowany na coraz większą skalę cydr, w okresie wiosenno-letnim jest świetną alternatywą dla masowo produkowanego piwa.
01.05.2015., 11:05h

Cydr produkowany był już przed wiekami, zawsze stanowiąc alternatywę dla piwa. Trudno jednak zrozumieć, dlaczego nie przyjął się tak bardzo w świadomości konsumentów.
Coraz większa produkcja cydru sprawia, że obo naturalnego cydru produkowanego z soku jabłkowego, na sklepowych półkach pojawiają się napoje, mające w swym składzie koncentrat z soku jabłkowego, cukier i ulepszacze smaku.

Nie zniechęca to jednak wszystkich producentów do omijania prawdziwego smaku cydru. od kulku lat rodzina państwa Rembowskich z miejscowości Żukowo (woj. wielkopolskie) rozpoczęła produkcję cydru. Cydr z Wielkopolski, jak go nazwali, zawiera 100% sok jabłkowy i nic więcej. Poddany naturalnej fermentacji, po kilku tygodniach zamienia się w aromatyczny i orzeźwiający cydr z własnej produkcji, pochodzący z jabłek od okolicznych rolników.

– Od wielu lat produkujemy sok naturalny sok jabłkowy. W pewnym momencie pomyśleliśmy, że świetnym sposobem na kolejna linię produkcyjna jest cydr. Chcieliśmy sprawdzić, czy da się go zrobić po prostu z soku. I okazało, że da się. w tej chwili przetwórnią zajmuje się cała rodzina, bo firma nie kończy się na produkcji, ale też na reklamie, marketingu, przyjmowaniu gości i wycieczek. Stworzyliśmy rodzinny biznes, więc chcemy, by produkty, które oferujemy były takie, jakie sami spozywamy, czyli dobre jakościowo – mówi pan Tomasz Rembowski. 

ec

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. listopad 2024 16:09