Zanim zerwiesz z drzewa wszystkie brzoskwinie pamietaj, by przemyśleć do czego je wykorzystasz. A świetnym tego przykładem jest konfitura z pieczonych brzoskwiń z malinami.
SKŁADNIKI:
1,5 kg brzoskwiń,
250 g malin,
½ łyżeczki cynamonu,
¼ łyżeczki kardamonu,
1 czubata łyżka miodu,
8 łyżek cukru żelującego,
1 łyżka soku z cytryny.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Brzoskwinie zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min. Następnie zdjąć skórkę, wyjąć pestki. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce. Posypać malinami, polać miodem i włożyć do piekarnika w temp. 180°C na 40 min.
Następnie przełożyć do garnka, zmiksować, dodać cukier, sok z cytryny do smaku i gotować jeszcze 10 minut.
Przepis przygotowała: Aleksandra Zawadka-Bródka