StoryEditor

Pieczone brzoskwinie

Przyszedł już czas przygotowywania konfitur, dżemów i innych słodkich pyszności, które będą cieszyły podniebienia łasuchów w zimowe wieczory. 
11.08.2015., 12:08h

Zanim zerwiesz z drzewa wszystkie brzoskwinie pamietaj, by przemyśleć do czego je wykorzystasz. A świetnym tego przykładem jest konfitura z pieczonych brzoskwiń z malinami.

SKŁADNIKI:
1,5 kg brzoskwiń, 
250 g malin, 
½ łyżeczki cynamonu, 
¼ łyżeczki kardamonu, 
1 czubata łyżka miodu, 
8 łyżek cukru żelującego, 
1 łyżka soku z cytryny. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Brzoskwinie zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min. Następnie zdjąć skórkę, wyjąć pestki. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce. Posypać malinami, polać miodem i włożyć do piekarnika w temp. 180°C na 40 min.
Następnie przełożyć do garnka, zmiksować, dodać cukier, sok z cytryny do smaku i gotować jeszcze 10 minut. 

Przepis przygotowała: Aleksandra Zawadka-Bródka

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. grudzień 2024 19:16