Do przygotowania ciasta potrzebne będą:
1 kg mąki
1 kostka palmy
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1 żółtko i ubita piana z 1 białka
3 łyżki kakao
4 dkg przyprawy do piernika
1/4 l śmietany kremówki słodkiej
3 łyżeczki sody
1/4 l miodu
Wykonanie ciasta
W dużym garnku rozpuścić margarynę, cukier, kakao, przyprawę i miód. W trakcie podgrzewania dodawać po jednym jajku, następnie żółtka i ubitą pianę. Masę w trakcie podgrzewania należy cały czas mieszać.
Następnie do gotującej się masy dodać śmietankę oraz sodę. Należy pamiętać, że po dodaniu sody masa powiększy swoją objętość 3-krotnie.
Intensywnie mieszając dodać mąkę i wszystko jeszcze razemze sobą dokładnie zmieszać.
Ciasto można przechowywać w lodówce nawet miesiąc. Z kolei najsmaczniejsze pierniczki wychodzą wtedy, kiedy upieczemy je po tygodniu od wyrobienia ciasta.
Autorką przepisu jest pani Jolanta Nawrocka, o której więcej przeczytać będzie można w styczniowym numerze "top agrar Polska".
ec