Już teraz warto pomyśleć, co przygotujemy z cierpkich owoców pigwy.
- prosta nalewka – 1 kg owoców pokroić i oczyścić z gniazd nasiennych, zasypać 1 kg cukru, odstawić na 2 tyg. Wytworzony syrop zlać do butelki, zmieszać ze spirytusem i odstawić na 2 miesiące. Potem przefiltrować. Owoce zalać wódką i po 3 tyg. przefiltrować. Kiedy oba roztwory odstoją swoje, połączyć je ze sobą.
- nalewka korzenna – 2,5 kg owoców wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi pokroić na mniejsze części, zalać 300 ml wody. Dodać 25 dag cukru, kawałek cynamonu, 6 goździków, 5 gniazdek anyżu. Gotować 5 min. na mocnym ogniu, zalać 1,5 l wody i na min. Ogniu gotować 2 godz. Ostudzić przelać przez sito, płyn wymieszać z 1,5 l wódki i odstawić na miesiąc;
- nalewka z rumem – z 1 kg owoców usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Włożyć do słoja, zasypać cukrem i odstawić na 3-4 dni. Po tym czasie dodać 3 łyżki miodu, 100 ml rumu, 0,5 l wódki, sok i skórkę z połowy cytryny. Zostawić na 6 tygodni, czasem potrząsając słojem. Potem odcedzić i pozwolić jej dojrzewać kilka miesięcy.
- konfitura – usunąć gniazda nasienne z 1,2 kg pigwy, pokroić i włożyć do garnka. Dodać 1 kg cukru, 2 szkl. wody i 1 łyżeczkę mielonego cynamonu. Gotować na małym ogniu do miękkości, a gotowe przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.