Placki ziemniaczane znane są w całej Polsce i trudno stwierdzić, z którego regionu tak naprawdę pochodzą. Prawdą jest jednak, że na Pomorzu placki, kluski czy podsmażane ziemniaki są bardzo popularnym dodatkiem do ryb. Dlatego pomysł na bezmiesny obiad, nie tylko w piątek.
SKŁADNIKI:
1kg dużych ziemniaków,
1 jajko,
1 cebula,
1-2 łyżki mąki,
olej rzepakowy do smażenia,
majeranek, sól, pieprz,
50 g łososia wędzonego na jedną porcję,
łyżka gęstej śmietany ( na każdą porcję)
cytryna, natka pietruszki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obrane ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajko, mąkę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Usmażyć placuszki..
Na talerzu układać placki, przekładać jej łososiem, każdy skropić cytryna i udekorować śmietaną oraz posiekaną natką pietruszki.
ec
Pomysł, wykonanie oraz sesja zdjęciowa potraw kaszubskich odbyła się w Dworku SPA "osada Wędrowca" w mechelinkach, pow. pucki.
Więcej na temat kulinariów kaszubskich przeczytasz w czerwcowym numerze "top agrar Polska". Prenumeratę zamówisz TUTAJ