StoryEditor

Pomarańczowy mazurek

Choć mazurek jest ciastem kojarzonym z Wielkanocą to jego uniwersalne przepisy mogą cieszyć łasuchy nawet zimą zwłaszcza, że przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu. 
11.02.2015., 13:02h

SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 szklanka mąki pszennej ziemniaczanej
1 szklanka mąki krupczatki
200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego

SKŁADNIKI NA MASĘ:
150 ml soku wyciśnietego z pomarańczy
sok z 1 cytryny
100 ml wody
skórka starta z 2 pomarańczy
2/3 szklanki cukru
1/2 słoika dżemu pomarańczowego
100 g masła
3 żółtka
biała czekolada

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na godzinę.
W połowie wody rozpuscić mąkę ziemniaczaną. 
W garnku zagotować razem sok z pomarańczy, sok z cytryny, dżem, cukier i resztę wody. Dodać make ziemniaczaną i gotować na małym gniu kilka minut. Zestawić, dodać rozdrobnione masło i wymieszać. Dodać żółtka. Szybko wymieszać na gładką masę. 
Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyłozyć na natłuszczoną blachę. Piec 15 minut w temp. 180‘C. Wyjąć z piekarnika, zmniejszyć jego temerature do 160‘C. Na ciasto wylać pomarańczową masę i piec przez kolejne 15 minut.
Po wyjeciu z piekarnika posypać starta skórką pomarańczową i pokruszoną czekoladą.

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 13:06