
SKŁADNIKI:
500 g śledzi matias, 100 g rodzynek,
50 g połówek orzechów włoskich,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 cytryny, 2 łyżeczki cukru,
3/4 szklanki oleju,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Śledzie wymoczyć w wodzie przez ok.
3 godz., następnie osuszyć na papierowym ręczniku.
Cebulę pokroić w talarki, rodzynki zalać małą ilością wrzątku, śledzie pokroić na małe kawałki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć cebulę. Dodać cukier, koncentrat, sok z cytryny, odsączone rodzynki, orzechy oraz zioła prowansalskie. Wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 5 min. Zostawić do wystygnięcia. Układać w słoiku.