StoryEditor

Pomidorowe śledzie

Na świątecznym stole pojawia się wiele potraw, których głównym składnikiem są śledzie. Tym razem propozycja na śledzie pomidorowe.
13.12.2016., 11:12h

SKŁADNIKI:
500 g śledzi matias, 100 g rodzynek,
50 g połówek orzechów włoskich,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 cytryny, 2 łyżeczki cukru,
3/4 szklanki oleju,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Śledzie wymoczyć w wodzie przez ok. 
3 godz., następnie osuszyć na papierowym ręczniku.
Cebulę pokroić w talarki, rodzynki zalać małą ilością wrzątku, śledzie pokroić na małe kawałki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć cebulę. Dodać cukier, koncentrat, sok z cytryny, odsączone rodzynki, orzechy oraz zioła prowansalskie. Wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 5 min. Zostawić do wystygnięcia. Układać w słoiku.

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 18:41