SKŁADNIKI:
2 kalafiory średniej wielkości,
6 ziemniaków średniej wielkości,
1 duża cebula, 7 surowych jajek,
pęczek koperku lub natki pietruszki, pęczek szczypiorku,
5 łyżek tartej bułki, 4 łyżki oleju, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.
DO ZAPIEKANIA:
1 łyżka masła, 1 łyżka tartej bułki, 1 łyżka oleju.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry ok. 5 mm. Ugotować na parze przez 3 min. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Koperek pokroić.
Kalafior umyć, podzielić na cząstki i ugotować. Po przestudzeniu rozgnieść. Dodać 2 jajka, 5 łyżek tartej bułki, koperek, podsmażoną cebulę, pieprz, sól i wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć ziemniaki, posolić i podpiekać przez 10 min w piekarniku w temp. 180°C.
Masę z kalafiora wyłożyć na ziemniaki i docisnąć. Szklanką wycisnąć 5 gniazd o gł. 3 cm. Zapiekankę posypać bułką tartą, spryskać olejem i wstawić do piekarnika na 25 min. Potem do gniazd wbić po 1 jajku i piec jeszcze 20 min.
StoryEditor
Pomysł na zapieczone jajka
Pomysł na danie z jajek nie musi sie ograniczać do jajecznicy - świetnie sprawdzą się też w warzywnej zapiekance.