Potrawka z kaczki to świetny sposób na wykorzystanie podrobów.
SKŁADNIKI:
1,5 kg serc i żołądków.
1 czerwona papryka,
2 pory,
120 ml wina czerwonego.
3 łyżki sosu sojowego.
1 łyżka octu winnego,
5 łyżek miodu.
1,5 łyżki kartoflanki.
1mała papryka chili.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Oczyszczone podroby pokroić w paseczki.
Do miski wlać białe wino, ocet winny, sos sojowy i miód. Dodać mąkę ziemniaczaną i posiekaną drobno paprykę chilli. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Pokrojone podroby włożyć do marynaty i odstawić na ok. 2 godz. w chłodne miejsce. Następnie przełożyć do rondla podlać ok. 150 ml wody i dusić ok. 20 min.
Dodać pokrojone w talarki por, dusić na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Podawać z ryżem.
Przepis przygotowała pani Ewa Zamachowska